Hüsamettin URFALIER

Hüsamettin URFALIER

Kayseri, Köşe Yazısı, Hüsamettin Urfalıer, Yazar

Kayseri Din Bilginleri Üzerine

Giriş

            Ulema kelimesi Arapça’da âlimler, bilginler anlamına gelmektedir. Ulemanın asıl görevi Allah’a ve İslam’a hizmet etmek, bu anlamda toplumu dini bakımdan eğitmek, yol göstermektir.

            Bir sonraki sefer yayınlayacağım yeni yazı serisinde sizlere Kayseri'mizin iz bırakan din âlimlerini tanıtmaya çalışacağım. Ancak onları tanıtmadan önce ilerde kalem altına alacağım o yazıya hazırlık olması nev’inden genç okurlarımıza İslamiyet’in bizlere emrettiği temel kuralları naçizane bir abileri, bir amcaları, bir büyükleri olarak anlatmak istiyorum.

            Sevgili gençler; İslam’ın Temel Şartları Kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, Hacca gitmektir. Bunlar elbette yerine getirilmesi gereken asgari şartlardır. Bunun yanı sıra dinimiz gereği uymamız gereken çok fazla kural ve vazifemiz vardır. Peygamber Efendimiz’in hayatı, davranışları ve sözleri her yönüyle bizlere örnek ve yol göstericidir. Üstün ahlak timsali Efendimizin güzel ahlâkından ilk aklıma gelenler yalan söylememesi, çok cömert olması, Allah’ın yarattıklarına şefkatli ve merhametli olması,  alçakgönüllü olması,  bütün insanları, bilhassa çocukları çok sevmesi gibi daha nice örneklerle doludur Efendimizin hayatı. Aşağıda sizlerle İslama uygun olarak yaşayabilmemizin ve ALLAH’ın sevdiği kullar olabilmemizin anahtarlarını tasnif edilmiş şekilde vazifelerimiz başlıkları altında paylaşmaya çalışacağım:

            1- Allah’a Karşı Vazifelerimiz: Allah’ın varlığına ve birliğine inanmak, İbadet vazifelerimizi yerine getirmek,  Emirlerine uygun hareket edip yasak ettiği şeylerden sakınmak, Allah sevgisini her şeyden üstün tutmak, O’nun adını saygı ile anmak, Verdiği nimetlere şükretmek.

            2- Peygamberimiz’e Karşı Vazifelerimiz:  O’nun son peygamber olduğuna inanmak, O’nu çok sevmek, ismi anıldığında salavat-ı şerife okumak, Sünnetlerini uygulamak, Güzel ahlâkını kendimize örnek almak.

            3- Kur’an’ı Kerime Karşı Vazifelerimiz: Kur’an-ı Kerim’in son kitap olduğuna inanmak, usûlüne uygun olarak okumak, manasını anlamaya çalışmak, okurken ve dinlerken son derece saygılı olmak, içindeki emirleri yapmak, yasaklardan sakınmak.

            4- Annemize Ve Babamıza Karşı Vazifelerimiz: Onlara karşı güler yüzlü ve tatlı sözlü olmak,  Allah’a isyana davet etmedikleri sürece emirlerini dinlemek, yaşlandıklarında bakımlarını üstlenmek, öldüklerinde onları rahmetle anmak.

            5- Bedenimize Karşı Vazifelerimiz: Dengeli ve helâlinden beslenmek, sağlığımızı korumak, temiz olmak.

            6- Ruhumuza Karşı Vazifelerimiz: Ruhumuzu yanlış inançlardan temizlemek, faydalı bilgilerle donatmak, kötü düşünce ve huylardan arındırmak, güzel huylarla süslemek.

            7- Anne Ve Babaların Çocuklara Karşı Vazifeleri: Onlara güzel bir isim vermek, onları ruh ve beden yönünden sağlıklı yetiştirmek ve onlara haram yedirmemek, iyi bir eğitim verip örnek bir insan olarak yetiştirmek, onlara sevgi ile yaklaşmak ve adaletli davranmak.

            8- Eşlerin Birbirlerine Karşı Vazifeleri: Her konuda birbirlerine yardımcı olmalıdırlar, kazançlarını israf etmemelidirler, çocukların eğitim ve öğretimiyle birlikte ilgilenmelidirler, saygıda ve sevgide kusur etmeyip birbirlerine karşı nazik ve yumuşak olmalıdırlar.

            9- Hısım Ve Akrabalara Karşı Vazifelerimiz: Zaman zaman ziyaretlerine gidip hâl ve hatırlarını sormak, yardıma muhtaç olanlara yardım etmek, sıkıntılı anlarında yanlarında olmak.

            10- Komşularımıza Karşı Vazifelerimiz: Selamlaşmak, iyi geçinmek, haklarını gözetmek, iyi ve kötü günlerinde yanlarında olmak.

            11-Vatanımıza Karşı Vazifelerimiz: Vatanımızı sevip iç ve dış düşmanlara karşı korumalıyız, vatanımızın gelişmesi için çok çalışmalıyız, yıkıcı ve bölücü davranışlara karşı uyanık olmalıyız, kamu mallarını korumalıyız.

            12- Topluma Karşı Vazifelerimiz: Başkalarının kutsal değerlerine saygılı olmak, büyüklere saygı, küçüklere sevgi göstermek, kendisi için istediğini başkası için de istemek, kamu mallarını korumak, toplu taşıma araçlarına zarar vermemek; okul, park, bahçe ve benzeri ortak kullanım alanlarını kirletmemek vb.

            13- Hayvanlara, Bitkilere Ve Doğal Çevreye Karşı Vazifelerimiz: Hayvanlara eziyet etmemek, onları korumak, doğal güzellikleri korumak; onlara zarar veren, kötü görünüm sergileyen şeyleri ortadan kaldırmak, çöpleri sokaklara, yerlere rastgele atmamak ve tükürmemek, bu kurallara uymayanları uyarmak ve eğitmek.

            14- İslam Ahlâkına Uyan Müslümanlar’da Bulunan Özelikler: İman esaslarına inandığı gibi yaşar, anne ve babasına saygı gösterir, Müslümanlar’ı kardeş bilir, eliyle ve diliyle kimseyi incitmez, iyi insanlarla arkadaşlık yapar, sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddeleri kullanmaz.

            Tüm bu hatırlatmalarımdan sonra son olarak gençlere tavsiyem Allah ile kul arasındaki en kuvvetli bağın, dua olduğunu hiçbir zaman unutmamalarını, Allah’ın Kuran'da "Bana dua edin ki, duanıza karşılık vereyim" diyerek kullarının yakarışlarını geri çevirmeyeceğini müjdelemiş olduğunu, sizlerden dua talebinde bulunduğumu, okuyucularıma herşeyin gönüllerince ve hayırlısıyla olması duasında bulunduğumu ifade ederim.

            Duaya devam..

PAYLAŞ

DİĞER YAZILARI

×