Hüsamettin URFALIER

Hüsamettin URFALIER

Kayseri, Köşe Yazısı, Hüsamettin Urfalıer, Yazar

Kayseri kültür ve turizm rotaları (1)

Şehrimiz 6.000 yıllık geçmişiyle asırlar boyunca Asur, Hitit, Pers, Roma, Bizans, Abbasi, Selçuklu, Moğol, Osmanlı gibi nice kavimlerin gelip geçtiği, yurt edindiği Anadolu’muzda tüm bu rotaların kavşağı konumunda olmuştur. Antik dönemde basılan sikkelerde alevler fışkırttığı resmedilen Erciyes Dağı’yla, ülkemizin debisi en yüksek şelalesi olan Kapuzbaşı Şelalesiyle, Yedigöller Platosuyla, Aladağlar ve Sultan Sazlığı gibi Milli Parklarıyla daha nice doğal güzellikleriyle tam bir doğa harikasıdır.

Roma döneminde Kapadokya Krallığının en büyük ve en güzel şehri olarak ifade edilen ve Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri sayılan ilimiz, Kültepe’sinden, Hızır İlyas Köşkü’ne, Çevril Kaya Kilisesi’nden, İmamkulu ve Fraktin Hitit Kaya Kabartmasına, Kayseri Lisesi karşısında bulunan Meryem Ana Kilisesinden dünyaca ünlü yazar Elia Kazan´ın memleketi olan Germir’de yer alan ve son dönemlerde kamuoyunda gündem olan kiliseleriyle, öneminden ötürü önceki yazılarımda uzun uzun ayrı yazılar halinde anlattığım Kale, Cami, Türbe, Medrese, Kümbet gibi yüzlerce yapıyla adeta şehre vurulan kültürel mirasın mührünü yansıtmaktadır.

Dünden bugüne ulaşan kültür mirasımızın korunması, restorasyonu, yeniden ortaya çıkartılması ve tanıtımı konusunda idarelerimizin özverili çalışmaları ulusal ve uluslararası boyutta kamuoyunun da dikkatini çekmektedir. Şehrimizin turizmde markalaşması yönünde yürütülen bu güzel çalışmalar samimi bir övgüyü hak ediyor. Bu yazımda “merkez 5 ilçemiz dışında kalan 11 ilçemizle” ilgili mini bir kültür rotası bir “tourist info” oluşturmaya çalışacağım. Gezilecek yüzlerce farklı rotadan yazımı uzatmamak adına en dikkatimi çekenleri paylaşıyorum;

1- Akkışla: Tabal Harabeleri, Uğurlu Kale ve Nekropol Alanı vd.

2-Bünyan: Sultanhanı, Karatay Kervansarayı, Kayabaşı Cam Terası vd.

3-Develi: Gereme Harabeleri, Şahmelik Tüf Kayalar, Fraktin Hitit Kaya Kabartması vd.

4-Felahiye: Roma Tapınak Mezarları, Dört Pencere, Beşkızlar Kalesi vd.

5-Özvatan: Çan Kulesi, Özvatan Şelalesi, Hırsanız Kalesi, Zırha Kalesi vd.

6-Pınarbaşı: Aladağlar Milli Parkı, Sultan Sazlığı, Zengibar Kalesi vd.

7-Sarıoğlan: Palas, Tuzla Gölü, Şahruh Köprüsü vd.

8-Sarız: Yunak Taşı Siti, Nekropol Alanı, Tavla Höyük vd.

9-Tomarza: İmam Kulu Kaya Kabartması, Emir Uşağı Kalesi vd.

10- Yahyalı : Kapuzbaşı Şelaleleri, Yedigöller, Bostanlı Kalesi vd.

11- Yeşilhisar: Soğanlı Siti, Sultan Sazlığı Doğal Sit Alanı, vd.

Bu bilgilerden sonra okuyucumuzun “Yeni rota oluşturuluyor” dediğini işitir gibiyim :) Kıssadan hisse bitireyim yazımı; hayatı navigasyon gibi yaşamak, yeni rotalar oluşturmak çok önemli, hedefe doğru yola koyulan kimse yolu bazen şaşsa dahi hiç pes etmeden yeni rota oluşturmalı, hedefine ulaşmalıdır.

 

PAYLAŞ

DİĞER YAZILARI

×